martes, 16 de febrero de 2016

Posledni den v ostrovnim raji - cely den na ostrove Mataking

V osm rano jsem naklusala jen s tim nejnutnejsim ke kancelari Sipadan Dive Centre. O pul hodiny pozdeji jsme nasedli na clun. Byli jsme jen tri. S cinskym pareckem jsem se potkala jiz na prvni tour na ostrov Mataking. Ti dva si kazdy zaplatil i obed v rezortu. Za "pouhych" 400 ringgitu tak meli pristup dovnitr velkeho ostrova. Ja za svych 200 ringgitu jsem mela prakticky cely maly ostrov pro sebe a obed na clunu.
Mataking je jeden z nejvzdalenejsich ostrovu, za beznych okolnosti tam cesta zabere asi 50 minut. Dnes ale bylo more trochu neklidne. Foukal vitr a na obloze obcas proplouvaly mraky. Podle predpovedi tu byla moznost nejake prehanky.
Takze se zdrzenim pri vyrizovani razitka na hlavnim molu a skakavou plavbou, pri ktere jsme byli od strikajici vody mokri od hlavy k pate, nam cesta zabrala hodinu a pul. V deset moji cinsti spolucestovatele vysedli u mola hlavniho ostrova a sli se zaregistrovat do resortu. Ja jsem nemela povoleni, tak jsem byla prevezena k sousednimu malemu ostrovu, kde mohl nas clun kotvit cely den. Jak jsem se jiz zminila, Mataking jsou vlastne dva ostrovy spojene pisecnou siji, ktera se obnazi za odlivu. Na vetsim ostrove je luxusni resort, vojenska stanice a buh vi co jeste (nemohla jsem jej prozkoumat), na malem ostrove neni nic. Jen stromy a kere. A ja :-). A pozdeji par turistu, kteri na chvili vysedli z nektereho clunu.
S udajem, ze nazpet se vyplouva v 15 hodin, jsem opustila clun a vydala se objevovat ostrov. Na delku muze mit tak 100 metru, na sirku tak 10 m. Odhadem.
Mela jsem v planu najit nejake pekne mistecko ve stinu pod stromem, tam rozlozit deku a snorchlovat a relaxovat na plazi. Mistecek jsem nasla spoustu. Dosla jsem na druhy konec ostruvku a v mori zahledla pohybujici se stiny zelv. Obcas se nejaka vynorila nad hladinu, aby se nadechla. Povesila jsem veci a vydala se se snorchlem za nimi. More bylo tak po pas. Zelvy me ale asi zmercily a nez jsem se dostala tam, kde byly, odpluly.
Na plazi jsem chvili sbirala pekne kostry morskych hvezdic a obesla ostrov nazpet. Vratila se na navetrnou stranu, povesila veci na strom a sla snorchlovat. Tady je more tak pruzracne, ze je moc pekna viditelnost. Pri druhem vstupu do more o kus dal se mi podarilo "vyplasit" z jejiho ukrytu obri, asi 2 metrovou, zelvu. Kousek prede mnou se najednou vynorila zpod velkeho koralu a pomalu zacala stoupat k hladine a dal do otevreneho more. Uzasne.
Na severni strane se obloha zacala zatahovat a brzy bylo videt v dali tmavou destovou clonu. Po poledni jsem se priblizila k nasemu clunu a od lodivoda dostala naservirovany dobry obed ve forme krabickoveho bufetu. Zatimco jsem na clunu obedvala, prehnal se pres nas zbytek destoveho mraku. Za chvili bylo po desti a opet svitilo slunce.
Lodivod me zavezl o par metru dal od ostrova, kde jsem opet skocila do more. Pod kamenem jsem objevila zvlastni velkou rybu, ktera docela dobre splyvala s okolim. Na prvni pohled vypadala jeji hlava jako krokodyli, jen bila.
Take kolem me proplavali dva kalamary. A jeste jedna zelva.
O pul druhe jsem sla na ostrov se konecne trochu opalovat a jen tak uzivat more jen v plavkach. Spalena zada jiz neboli a predek jsem taky potrebovala trochu opalit. More melo nadhernou tyrkisovou barvu. Pomalu nastaval odliv a pisecna sije se pomalu obnazovala.
Bohuzel ten den utekl jako voda. Byly tri hodiny a ja se opet nalodila. Cinsky parecek pry uz jel nazpet drive. More jiz bylo klidnejsi, tak cesta netrvala tak dlouho.
Byl to uzasny den. Ostrov Mataking se pro me stal cislem 1 mezi Sempornskym souostrovim. Naopak, Mabul me zklamal. Jeste, ze jsem nakonec z uspornych duvodu zustala ubytovana v Semporna. Vynikajici zakladna pro vylety.
Zitra jiz presun pres Lahad Datu do Danum Valley Field Centre. Opet do dzungle.














No hay comentarios:

Publicar un comentario