miércoles, 10 de febrero de 2016

Prelet na Borneo do Tawau a prohlidka mesta

I pres obavy z jet legu jsem se docela dobre vyspala. V sedm rano naklusala s plnou polni na snidani, ktera sice neni nic moc (toast s marmeladou a caj nebo kafe), ale jako zaklad na dalsi cestu stacilo. Letadlo do Tawau mi melo letet v 10:40, tak jsem o pul osme vyrazila na LRT na KL Sentral a odtamtud jiz znamym vlakem KLIA Ekspres na letiste KLIA 2, ktere odbavuje hlavne domaci lety spolecnosti Air Asia a jinych. Letenku jsme mela koupenou, ale tak trochu jsem tusila, ze jsem mela jen tarif s prirucnim zavazadlem. To se mi potvrdilo a za 14 kg batoh jsem doplacela skoro 80 ringgitu. Poctive jsem si vystala frontu, aby mi pak slecna na prepazce rekla, ze si mam udelat check-in u jedne z masinek a pak pujdu k jine prepazce zaplatit.
Letadlo nakonec odletalo s pulhodinovym zpozdenim. Myslim, ze jsem byla jedna z mala bilych Evropanek na palube. A tusila jsem, ze i v Tawau budu vyjimkou. Let trval dve a pul hodiny. Letiste v Tawau (vzdalene od Tawau cca 30 km) je male. Obklopene krajinou osazenou malajskou "kulturni plodinou" palmou olejnou. Palmovy olej sice Malajsii vynasi nezanedbatelny prijem, ale vysazovani palmy padla za obet znacna cast tropickeho lesa, ktery je domovem mnohdy endemickych druhu zvirat a rostlin. Typickym zastupcem takto ohrozenych zvirat je orangutan.
Na letisti to slo jako po masle. Do pasu jsem dostala razitko s datem, kdy jsem vstoupila do Sabahu a v prizemi si vyzvedla batoh a nekolik prospektu. Ani na jednom z malajskych letist po me nechteli, abych projela bagl skenerem.
Pred halou cekal hloucek taxikaru. Zeptala jsem se na mistni bus, ktery by podle L.Planet mel jezdit do Tawau 6x denne, ale hned me odkazali k budce, kde se prodavaly listky na taxik. Cena 45 MYR. Stejna cena jako v pruvodci, takze ne vse se tu zatim zdrazuje. Nechala jsem se nalozit do taxiku a nechala se dovezt k hotelu Soon Yee v centru Tawau. Tentokrat jsem nemela rezervaci, protoze na internetu je jen telefonicky kontakt a predpokladala jsem, ze by mohli mit volne pokoje. Tawau opravdu nepatri k hlavnim cilum turistu.
Moje ocekavani bylo spravne. Dostala jsem maly pokojik s koupelnou, TV a klimatizaci za 35 ringgitu na noc. Zdi sice opryskane, ze sprchny nad zachodovou misou tece jen studena voda, ale klimatizace funguje a povleceni je ciste a postel prijemna. Na prespani bohate staci. A v tom horku stejne teplou vodu nepotrebuju.
Hotel uz ma svoje lepsi casy za sebou, stejne jako mesto. Ulice pusobi spinavym dojmem, domy jsou opryskane a ne vzdy se vzduchem line prijemna vune. I nabrezi pro me bylo zklamanim. More tu ma hnedou barvu a na hladine se houpou plastove lahve. Na druhe strane zalivu je jiz indonesky Kalimantan. Tawau je prakticky hranicnim mestem. Odtud odplouvaji trajekty. Take je to rybarske mesto. Ze zvedavosti jsem zavitala na "mokry trh" (wet market), jak tu nazyvaji rybi trh, a okamzite jsem na sebe strhla pozornost vsech prodavacu. Nekteri vypadali, ze v zivote bilou Evropanku nevideli. Uz tak jsem v tomto meste pusobila jako pest na oko, natoz tam. Na svych pultech bez ledu (mozna tam rano meli led a uz se rozpustil) prodavali krevety, kalamary, sardinky i male tunaky. Udelala jsem par fotek a vzdalila se z dosahu zajmu.
Za rohem hotelu je jedna z poulicnich jidelen. K veceri jsem si dala smazene nudle a jako dezert si na pokoj koupila kousky melounu a papaje.
Protoze toto mesto opravdu nema co nabidnout a ja jsem tu hlavne kvuli vyletum do nedalekych parku, zeptala jsem se ochotneho recepcniho a zrejme i majitele hoteliku, zda je mozne navstivit behem jednoho dne jak Tawau Hills Park, tak lesni rezervaci Bukit Gemok. Ani do jedne nejezdi mistni busy a je treba jet taxikem a protoze to v mape vypada, ze jsou oba na stejne trase, tak bych mohla usetrit jizdu i cas. Recepcni nekam zavolal a rekl mi, ze Tawau Hills Park je na cely den. Cena cesty tam a zpet bude 70 ringgitu (bezna cena) a ze me taxikar rano vyzvedne u hotelu a pak nazpet v parku v danou hodinu. To mi prislo jako dobry navrh, tak mam zitrejsi hledani dopravce vyresene. Taxikare se pak zeptam na patecni dopoledni zastavku v lesni rezervaci. Odpoledne me pak ceka presun do Semporny. Zitra ale jeste stravim noc v Tawau.













No hay comentarios:

Publicar un comentario