viernes, 26 de febrero de 2016

Relax v Poring Hot Springs

Nastal den utrpeni po vystupu. Dnes se ozvaly namozene svaly. Sejit jakykoliv schod je vyzva.
Rano nesla na chate voda, tak jsem si vycistila zuby pitnou vodou z lahve, posnidala a vyrazila k hlavni silnici chytit autobus smer Ranau. Na dnesek jsem si naordinovala relax v termalnich laznich.
Komplex Poring Hot Springs je od spravy NP cca 40 km. 18 km od Ranau. Na ubytovani sice nabizeli sluzbu odvozu tam, ale za draho. Vedela jsem, ze od osmi zastavuje u spravy parku dalkovy expres z Kota Kinabalu.
Nechtelo se mi jit dalsi kilometr, tak jsem si stoupla k okraji silnice u odbocky na moje nocleziste a cekala, az se ze zatacky vyvali nejaky bus. O pul se vyvalil jeden. Mavla jsem na nej a on mi zastavil. Vyberci si rekl o 10 ringgitu do Ranau. Cena by mela byt okolo 6, ale aspon jsem nemusela hledat a cekat na nejaky mistni bus.
Za pul hodiny jsem vystoupila v Ranau. A pak zacla hledat nejaky lokalni bus, co miri smer Poring. U jedne zastavky na me volali ridici. Jeden mi rekl, ze me tam odveze za 50! Pak snizil na tricet. Tvrdil, ze zadne normalni busy do Poring nejezdi. Si myslel, ze jsem blba neinformovana turistka. Odmitla jsem jej a zamirila k jinym. Tam si rekli o odvoz za 20. Hledala jsem dal. Ptala jsem se mistnich, odkud jezdi busy a pokazde me nasmerovali jinam. Nakonec jsem tedy usmlouvala cenu u jednoho typka za 20 a vyrazila rozhrkanou dodavkou do Poring.
Vstupne pro cizince je 15 MYR. Krome bazenu a "van" s teplou sirnou vodou je v arealu orchidejova zahrada, motyli zahrada, canopy.
Prevlekla jsem se a zabrala si jeden bazenek pro sebe. V sousednich si nahrivali svoje namozene svaly dalsi vcerejsi ucastnici vystupu na Mt.Kinabalu.
Kolem 11 se do termalu zacaly hrnout skupinky lidi. Jeste, ze jsem dorazila relativne brzy. Posledni bus smer Ranau odjizdi ve tri a predtim jezdi nejak nepravidelne.
Vydrzela jsem se macet do pul jedne. Pak si prosla motyli zahradu a zamirila pockat na bus. Ten bus o treti vubec neni pravidelny, tak mi pokladni sehnal taxi, ktere me odvezlo do Ranau za 40. Tam jsem si sedla na zastavku a cekala na dalkovy bus. Drive nez on prijel mistni "taxik", ktery vozi lidi na trase. Trvala jsem na 10 ringgitech za odvoz ke sprave parku, jinak si dal pockam na dalkac. Ukecala jsem to. Za pul hodiny jsem vysedla a zasla na pozdni obed. Kure na citronu s ryzi nebylo nic moc. Jak jsem se rozsedela, ztuhly mi jeste vic svaly. Obavam se, ze zitrek bude horsi, co se namozenin tyka. A to me ceka presun do Kota Kinabalu.






No hay comentarios:

Publicar un comentario