sábado, 13 de febrero de 2016

Snorchlovaci vylet k ostrovum Mataking, Pandanan a Pom Pom

Sempornske souostrovi ma okolo 30 ostruvku. Zatimco samotne mesto nepusobi moc ciste a panensky, jakmile se navstevnik dostane na more k nekteremu z ostrovu, ma pocit, ze je v raji. Ne nadarmo patri souostrovi k vyhledavanym cilum vsech potapecu a i "pouhych" snorchlaru, jako jsem ja. Je to jedno z nejoblibenejsich turistickych letovisek Sabahu. A momentalne to vypada, ze sem prevazne jezdi cinsti turiste. Nas "bilich" tu moc neni.
Kdyz jsem si jeste z domu zamlouvala ubytovani v Borneo Global Sipadan Backpackers, zamluvila jsem si i jeden z vyletu. Za promo nabidku 135 MYR jsem mela jet snorchlovat k ostrovu Mabul a Kapalai. A melo se tak stat hned druhy den po mem prijezdu. Vcera ale plan zmenili, protoze skupinka cinskych turistu meza zajem o balicek 3 ostrovu-Mataking, Pandanan a Pom Pom. Pry mam cenu stejnou a pojedu s nimi. Bylo mi to jedno. Stejne bych nektery z dalsich dnu chtela na nektery z techto ostrovu. O Pom Pom jsem slysela, ze je podmorsky zivot hodne blizko brehu.
Ceny jednotlivych tour zaviseji od poctu navstivenych ostrovu. 1 ostrov 130 MYR, dva 150 MYR, tri 170 MYR. V cene obed.
O pul devate jsem byla nalozena spolecne s dalsimi na minivan a vyrazili jsme na molo, kde ma nas touroperator, ktery spravuje hostel, sidlo. Potapeci si vyzkouseli vystroj, snorchlari dostali svoje vybaveni. A po devate se vyrazilo na cestu. Zamirili jsme na najvzdalenejsi ostrov, kterym je Mataking. Cesta trvala asi hodinu. Bylo polojasno, nad vysokymi kopci ostrova Bohey Dulang se drzela mracna. Postupne se ale obloha projasnila a cely den jsme meli krasne.
Zakotvili jsme u jednoho cipu maleho struvku s belostnou pisecnou plazi a siji, po ktere se dalo dojit k druhe casti ostrova. Ostrov totiz vypada jako dva, ale za odlivu se nyni zalita pisecna sije obnazi. Uzasne misto. U sije stoji nejaky resort. Predpokladam, ze sem miri lide na libanky.
Na miste jsme meli stravit zhruba hodinu. Hned jsem skocila do more a nestacila zirat. Tolik druhu ryb jsem pohromade dlouho nevidela. Proplouvaly kolem koralu a sasanek. Castou je tu modra hvezdice. Zahledla jsem i zhruba metrovou rybu (nazvy si pak musim vyhledat v knizce, kterou pujcuji na recepci).
Pak jsem vylezla na breh, abych si nafotila nejake fotky "z raje" (a pak jimi stvala pratele ve studene Evrope :-)) . Potapeci pry videli i morskou zelvu.
Druhym navstivenym ostrovem byl Pandanan, ktery ale nemel tak zajimavy podmorsky svet. Mozna pro potapece. Nepotapeci vetsinou travili cas na plazi.
Zde jsme poobedvali. A pak se presunuli k ostrovu Pom Pom. Cast pobrezi vypada trochu neuklizene, protoze tu probiha vystavba nejakeho chatkoveho resortu. Ve vode je ale jiz ze clunu videt bohaty podmorsky svet. Koraly se tahnou az k plazi. Instruktor potapeni Jef mi poradil, kam mam jit snorchlovat. Kotvili jsme u mola, tak jsem mela hodinu na pruzkum. Zamirila jsem mimo ruch snorchlaru a najednou se prede mnou objevila prvni, druha, treti morska zelva. Jedna spala pod koralem. Nakonec jsem jich videla asi osm. Vsechny jakoby "letaly". To byl jeden z nejhezcich zazitku dnesniho dne.
Ne takovy zazitek byla ta pripalena zada a nohy...a to jsem se mazala. Takze barvu jsem jiz chytila a nasledujici dny snorchl v slouhem obleceni, jak to delaji cinsti turiste.
Nazpet jsme se vratili kolem pate. Hned jsem se zapsala na dalsi tour.
Veceri jsem pak resila u Al-Fazara (tam, kde jsem byla na polevce). Ryze padthai a kokosovy orech.









No hay comentarios:

Publicar un comentario