lunes, 15 de febrero de 2016

Vylet na Mabul a Kapalai

V osm me vyzvedl zamestnanec Sipadan Dive Centre a zavedl me k jejich kancelari. O pul hodiny pozdeji jsme nasedli na clun, ktery kotvil kousek odtamtud a vyrazili na cestu. Byla jsem zvedava na Mabul, protoze puvodne jsem chtela tech pet dni stravit tam a uzivat si snorchlovani a pohody. Pak jsem ale zvolila o hodne levnejsi variantu v Semporne a nemuzu si stezovat.
Cesta na Mabul zabrala neco pres hodinu. O pul desate jsem vysedli na ne zrovna ciste plazi a byli zavedeni do resortu tohoto tour operatora. A nastalo cekani na desatou hodinu, kdy se jelo na prvni snorchlovani na nedaleky "ostrov" Kapalai. Tato zbytecna ztrata casu se mi moc nelibila.
Kapalai je ostrovem asi jen za odlivu. Na pisecnem podlozi jsou vystaveny na kulech chatky resortu. Snorchluje se pak pod okny jednotlivych chatek.
Na prvni pohled me tady podmorsky svet moc nezaujal. More bylo trochu zkalene. Nasla jsem ale zajimava mista. Zajimavy byl pocit pohledu do hlubin v miste, kde koralovy utes strme pada do hlubin.
Pred polednem jsme se vratili na Mabul do resortu Sipadan Dive Centre, kde na nas cekal obed formou bufetu. Instruktor nam rekl, ze na dalsi snorchlovaci vypravu se jede ve dve. Dalsi zabity cas. Lehla jsem si na lavicku pod altanek. Prochazka po plazi me nelakala. Navic bosky je to nebezpecne, protoze na plazi bezne lezi rozbyte sklo. A odpadky.
Ve dve jsme byli zavezeni na jizni stranu ostrova k malemu utesu. Nastaval odliv a proud byl docela silny. Porad jsem musela plavat, i kdyz jsem chtela byt na miste. Dojem kazily obcasne odpadky odplouvajici od ostrova.
Zahledla jsem bilou morenu, taky morskou okurku. A nakonec i rejnoka schovaneho pod koralem. Ackoliv jsme meli na miste zustat do pul ctvrte, byli jsme odvolani driv kvuli blizici se bource. V dali bylo videt, jak mohutne leje. Na Mabul se ale dest nedostal.
Zpet do Semporny jsme zamirili po ctvrte. More nebylo klidne a my na vlnach nadskakovali.
Do Semporny jsme dorazili o pul seste. Zasla jsem do kancelare spolecnosti se zeptat, zda nasledujici den poradaji vylet na Mataking. Rano jsem videla jeden z jejich lunu tam mirit. Majitelka mi rekla, ze ano, ze ma jeden parecek, ktery tam chce stravit den. Pry me to vyjde na 230 MYR. Za chvili slevila na 210 MYR. Nemela jsem u sebe penize, tak jsem ji rekla, ze se stavim pozdeji.
Nasi recepcni jsem se zeptala na normalni cenu. Ta mi rekla, ze se mi pokusi zajistit vylet pres nejakeho znameho jen za 180 MYR. Ze mi da vedet vecer. Vecer mi ale rekla, ze na Mataking nikdo nejede. Tak jsem se vratila zpet do kancelare Sipadan Dive Centre a nakonec zaplatila "jen" 200 MYR. To ale stoji za posledni den v raji.

No hay comentarios:

Publicar un comentario